Sabeu que abans de començar el rigorós hivern hi sol haver uns dies de bonança? Sabeu perquè en diuen l’estiuet de Sant Martí?

El nostre amic, l’il·lustre Galzeràn de Montsegur va passar pels estudis de Ràdio Voltregà i va explicar que havia tornat per les nostres terres seguint les seves investigacions sobre textures i transformacions. Anava a l’ermita de Sant Martí Xic o se celebrava una festa per celebrar l’Estiuet de Sant Martí. Ell volia trobar la textura de les emocions.

Ens va explicar que Sant Martí havia estat un soldat romà que va ser capaç de transformar un gèlid hivern en uns dies de bonança suficients perquè les llavors poguessin sortir de la terra gelada. Això ho va aconseguir donant la meitat de la a seva capa a un pobre que tenia fred , aleshores el cel es va obrir un arc amb tots els colors que coneixem. És l’arc de Sant Martí. També ens va explicar que quan el volien fer bisbe en Martí es va amagar i unes oques el van delatar, per això a Itàlia celebren aquest dies menjant oques i galetes en forma d’oca

DSC_0005

 

Podeu veure’n la notícia al Diari- Vol.

 

Com que nosaltres  , al Voltreganès tenim una petita ermita “Sant Martí Xic ” i vam voler saber més coses d’aquest tema. I vam convidar a en Gabriel Salvans . En Gabriel ens va explicar que l’ermita havia format part del castell de Voltregà  des del que vigilaven el nostre poble quan hi havia invasions de pobles enemics , però que el castell s’havia abandonat en passar el perill i es va anar derruint , fins que una colla d’homes van decidir buscar les pedres que estaven per la muntanya i van reconstruir la petita església romànica. Ens va deixar unes fotos de la reconstrucció , ara les tenim un temps sota el nostre arbre de textures.

IMG-20151110-WA0005 IMG-20151110-WA0011

 

Per buscar nosaltres també tots els colors de l’arc de Sant Martí ens les vam empescar molt bé. Seguint l’auca dels jocs tradicionals  ens vam animar a fer bombolles de sabó on hi surten tots els colors de l’arc. Vegeu quines unes de més maques i espectaculars ens van sortir!

DSC_0059 DSC_0126 DSC_0115 DSC_0129

 

Al Gerard sembla que la bombolla se’l vulgui empassar a ell!

 

 

També vam fer un campionat de Joc de l’Oca ple d’emoció:

 

IMG-20151112-WA0004 IMG-20151112-WA0006

 

Ara ja ha començat el fred, que a Osona pot ser molt intens i per això posem ja la vista cap a les properes festes. Hem començat a fer detallets que engalanaran  les nostres cases .

 

IMG-20151116-WA0003

 

I també comencem a preparar jocs d’interior. Algú recorda què son els patacons?

DSC_0007

Nosaltres n’he començat a aprendre, com feien els avis o potser els besavis.

 

Ahhh i per entrar bé en calor, els dijous hem fet sessions de zumba al pati. El proper dia us enviem les fotos!

 

Bé seguirem en contacte.