Al pati, el futbol es converteix en un dels jocs més estimats. Però després d’observar, quantes emocions surten a la pista i com els nens i les nenes les gestionaven, vem crear el Joc del Futbol Respectuós.

IMG-20151209-WA0022

El futbol pot ser molt ric en valors com Compartir, Participar, Fer pinya d’equip, Cooperar… Tanmateix, suposadament per la connotació social, moltes vegades va acompanyat d’agressivitat, males paraules i competició exagerada.

El Joc va nèixer d’un conte de la Júlia Prunes: El partit de futbol on explica el què passa un dia quan la classe de quart juga a futbol. Retrata mol bé tots els personatges que normalment es donen jugant: qui mai passa la pilota, qui sempre baralla, a qui mai passen la pilota, al que sap les normes, …. i també una figura molt interessant “El/La Facilitador/a de Convivència” que ajuda a resoldre conflictes.

 

 

Després d’explicar el conte, en grups van fer les titelles per donar expressió a totes aquelles emocions que desprenien. I després vam parlar de com cadascú se sent jugant i la resta que normalment no juga, com ho veu des de fora. I aquí ja la proposta del Joc ….IMG-20151222-WA0001

Es tracta de treure targes positives acompanyades d’un numero de tocs de xiulet:

  • Tarja Vermella (1 toc xiulet): “Transformo Emocions” quan sóc capaç de transformar la ràbia, la tristesa… i no quedar-me’n”enganxat”
  • Tarja Lila( 2 tocs xiulet): “Sóc empàtic/a”: Puc veure què li passa a l’altre i ajudar: passant la pilota, si es fa mal….
  • Tarja Verda (3 tocs  xiulet): “Facilito la convivència”: ser capaç d’ajudar a resoldre un conflicte.

Les targetes són per tothom , encara que s’anomena qui ha fet possible aconseguir-la. Quan aconsegueixin mínim 2 de cada color, de premi: escollir alguna cosa: crispetes, un joc determinat, un taller…que gaudirà tot el grup.

 

IMG-20151222-WA0013

I així anem jugant, la veritat amb molt bona acollida des de el principi, encara que a vegades sigui difícil canviar el xip. I això si, amb molta dedicació perquè el joc aconsegueixi unes conductes respectuoses i un futbol compartit per tots/es, doncs el lema que tenim és “El Respecte és el més important en l’esport”.